Državne srednje škole (J1 viza)

Drzavne J1_o programu
Program razmjene omogućava vam da provedete školsku godinu ili jedno polugodište u Americi. Programom je predviđeno pohađanje američkih srednjih škola i boravak u odabranim američkim porodicama, čime ćete upoznati američki način života, običaje i kulturu, a pri tome ćete usavršiti engleski jezik. Stečeno znanje engleskog jezika nakon godinu dana boravka u Americi biće na nivou koji bi se teško mogao dostići redovnim časovima i dodatnim kursevima engleskog jezika.

Vaš boravak u Americi će promijeniti i proširiti vaš pogled na svijet. To nije produženi odmor, to je stvaran život u drugoj zemlji. Ne samo da ćete naučiti mnogo o drugima i njihovom načinu života, već ćete upoznati i sebe u novom svijetu.

Za većinu vas ovo će biti prvi put da provedete godinu dana daleko od kuće. Iskustvo će vam puno značiti, postaćete sigurniji i samostalniji, razvićete nova interesovanja, pa možda čak i skrivene sposobnosti kod sebe, imaćete više razumijevanja prema drugima i razvićete sposobnosti da u svojoj zemlji prepoznate nove šanse i mogućnosti.

Na ovom programu iskusićete život američkog tinejdžera. Steći ćete nove prijatelje, počev od članova vaše nove porodice, školskih drugova, profesora... Sa njima ćete podijeliti zadovoljstvo upoznavanja nove sredine kroz brojne aktivnosti, kao sto su posjeta bejzbol i ragbi utakmica, odlazak u šoping centar i avanturistički park, proslava američkih praznika i slično. Druženje sa američkim vršnjacima kako u školi tako i van nje omogućiće vam da doživite ono sto se može doživjeti samo u tom uzrastu i u toj sredini. Prijateljstva stečena u srednjoj školi ostaju trajna i nezaboravna. Kako su kandidati na programu iz cijelog svijeta, bićete prijatno iznenađeni da u svom odjeljenju dijelite klupu i sa vršnjacima iz Brazila, Japana, Njemačke, Italije i drugih država.

Ono što je posebno važno, postaćete ambasadori svoje zemlje. Možda ćete biti jedina osoba iz Crne Gore koju ce vaša američka porodica, školski drugovi, profesori i ostali iz okruženja imati priliku da upoznaju. Vi ćete njih upoznati sa svojom zemljom, njenom kulturom i običajima. Zauzvrat, steći ćete nova prijateljstva, nezaboravna iskustva i uspomene.

Važan dio programa predstavlja i poštovanje određenih pravila. Kao što vi smjelo prihvatate dolazak u novu porodicu i sredinu, tako i oni odgovorno prihvataju vas. Od vas se očekuje da se prilagodite načinu života vaše nove porodice. Njihova želja je da vas upoznaju i saznaju nešto novo o vašoj zemlji i kulturi.

Program obuhvata:

- Administrativnu podršku: razgovori i konsultacije, pomoć prilikom popunjavanja formulara, prikupljanja dokumentacije i apliciranja za USA vizu
- Priručnik sa savjetima za učešće na programu
- ELTIS test znanja engleskog jezika
- Preporuke i uputstva namijenjene učenicima i roditeljima pred odlazak na program
- Smještaj i hranu u američkoj porodici
- Pohađanje američke srednje škole
- Podršku od strane lokalnog koordinatora
- Pomoć, podršku i savjete učenicima i roditeljima od strane predstavnika Agencije ISEM, kao i američke Fondacije tokom boravka u USA
- Transfer pri dolasku i odlasku u SAD
- Izvještaje sa opisom postignutih rezultata namijenjene roditeljima

Kandidat mora da:

- Ima od 15 do 18 godina
- Bude redovan učenik srednje škole
- Ima najmanje dobar uspjeh u Å¡koli
- Ima dobro znanje engleskog jezika
- Pokaže želju da upozna američki način života, kulturu, tradiciju...
- Pokaže zrelost, fleksibilnost, samostalnost…
- Pokaže spremnost za prilagođavanje na nov način života, nove ljude, običaje...

Rok za apliciranje:

- Rok za predaju aplikacija za drugo polugodište 2016/2017 akademske godine je 15. oktobar 2018. godine.
- Rok za predaju aplikacija za akademsku 2017/2018 godinu je 15. april 2019. godine.

Drzavne J1_skola
Škole predviđene ovim programom su državne i nude kvalitetan nastavni plan i program koji će vam obezbijediti vrijedno obrazovno iskustvo. Broj učenika u razredu je manji nego u našim školama, pa je i kontakt sa profesorima bliži. Američki obrazovni sistem uglavnom predviđa pohađanje od 8 do 10 nastavnih predmeta tokom školske godine, od čega su dva obavezna (Američka istorija i ustav i Engleski jezik), dok su ostali predmeti izborni. Bićete u mogućnosti da odaberete neke predmete koje nijeste imali priliku da pohađate u svojoj školi, u čemu će vam pomoći školski savjetnik. Svi učenici po završetku školske godine dobijaju sertifikat o završenom razredu  kao i transkirpt ocjena, dok se u pojedinim školama može steći i diploma američke srednje škole.

Obzirom da ćete godinu dana učiti na engleskom jeziku, kao i da ćete ga koristiti i van škole, bićete iznenađeni kako se jezik može brzo usvojiti. Praćenje nastavnog programa i izvršavanje školskih obaveza, ali i sticanje novih poznanstava, biće lakše i jednostavnije nakon usavršavanja jezika. Stečeno znanje engleskog jezika biće na nivou koji bi se teško mogao dostići redovnim časovima i dodatnim kursevima engleskog jezika. Nakon završetka programa, osjetićete vrijednosti stečenog znanja i iskustva u Americi.

Većina američkih škola pruža mogućnost bavljenja raznim dodatnim aktivnostima i učenicima se sugeriše da u njima učestvuju. To mogu biti sport, horovi, muzičke grupe, školske novine, računari, strani jezici i slično.


Drzavne J1_porodica

Porodice bira američka Fondacija International Student Exchange po veoma strogim kriterijumima, a porodica bira vas na osnovu vaše aplikacije. Na taj način, uklapaju se zajedničke navike, osobine i interesovanja.

Porodice primaju đake na razmjeni na volonterskoj osnovi i za uzvrat ne dobijaju novčanu nadoknadu. Kako je Amerika jedna od najrazličitijih zemalja na svijetu, gdje svaka država, regija i grad imaju svoje specifičnosti, tako se i porodice umnogome mogu razlikovati. Ono sto ih povezuje je zelja da upoznaju nove zemlje, kulture i običaje, pa se iz tog razloga odlučuju da podijele svoj dom sa učenicima na razmjeni.

Postaćete član američke porodice koja će vam pružati podršku tokom perioda prilagođavanja i boravka u Americi. Nećete biti gost u njihovom domu, već ravnopravan član. Uživaćete u porodičnim proslavama, praznicima, kulturnim aktivnostima i rekreaciji. Učestvovanjem u brojnim aktivnostima, osjećaćete se kao pravi američki tinejdžer. Porodične proslave i praznici predstavljaju posebne trenutke kada ćete kao član porodice otkriti jedan novi način života, umnogome različit od onoga kojeg sada poznajete.

Vaši američki roditelji upoznaće vas sa pravilima koja morate poštovati, a koja se odnose na život i obaveze u kući i školi, na izlaske, samostalna putovanja i slično. Kao član porodice, uživaćete sva prava, ali i obaveze kao i vaša američka braća i sestre. Amerikanci svoju decu od rane mladosti uče samostalnosti i uključuju ih u obavljanje kućnih i drugih obaveza, pa se i od vas može tražiti da održavate svoju sobu, pomognete u kućnim poslovima i prihvatite druge obaveze kao i ostali članovi porodice.

Drzavne J1_lokalni koordinator
Lokalni koordinator je osoba koju je Fondacija International Student Exchange angažovala da brine o vama, savjetuje vas i pomaže pri rješavanju problema tokom vašeg boravka u USA. Koordinator je obučen da vam pomogne u različitim situacijama do kojih može doći tokom boravka.Vas koordinator će biti u stalnom kontaktu sa vama i vašom američkom porodicom, a redovno će provjeravati i vaš napredak u školi. Bitno je da vaš odnos bude iskren i otvoren kako biste zajednički prevazilazili moguće probleme. Međutim, najvažnije je da najprije o svemu porazgovarate sa porodicom, koja će vam pomoći pri rješavanju problema.Bez obzira na podršku koju ćete imati od strane porodice i lokalnog koordinatora, vi takodje morate pokazati zrelost i odgovornost za svoje postupke  kako bi učinili svoj boravak u Americi lijepim i uspješnim.

study-in-usa

Apliciranje za prijem na program

- Veoma je vazno da pažljivo popunite aplikaciju. Na osnovu datih podataka dobićete buduću porodicu.

Prijem na program

- Pošto fondacija pregleda aplikaciju, ukoliko su svi uslovi zadovoljeni, bićete primljeni na program.

Plasman

- Fondacija nalazi odgovarajuću porodicu i školu, nakon čega vam dostavlja osnovne informacije o njima. Vi ostvarujete kontakt sa porodicom putem e-maila i telefona u cilju daljeg upoznavanja.

Apliciranje za vizu

- Za boravak u Americi potrebna vam je J1 viza. Fondacija vam izadaje DS-2019 obrazac, koji će vam pored ostalih dokumenta biti neophodan pri apliciranju za vizu.

Priprema za put

- Prije nego sto započnete novu školsku godinu u Americi, ISEM će za vas i vaše roditelje organizovati orjentacioni program.

Dobrodošlica

- Po dolasku u novu sredinu bićete srdačno dočekani od strane nove porodice.

Podrška učeniku

- Vas koordinator će ubrzo zakazati prvi sastanak sa vama i pružati vam podršku i pomoć tokom trajanja programa.

Podrška roditeljima

- U slučaju potrebe, predstavnici Agencije ISEM ce vašim roditeljima biti na raspolaganju.

Društveni život

- Uz pomoć porodice, koordinatora i školskog savjetnika prijatno ćete se osjećati u novoj sredini. Uključićete se u vanškolske aktivnosti, sticaćete nova znanja i iskustva, stvorićete i proširiti krug prijatelja.

Povratak kući

- Uspjeli ste! Završili ste školsku godinu, postali dio prekookeanske porodice i stekli nova znanja i prijatelje.

BOGATIJI STE ZA JEDNO VELIKO ISKUSTVO!!!

Cijena programa:

- 4990 USD + 250 EUR za jedno polugodište
- 5790 USD + 250 EUR za cijelu Å¡kolsku godinu

Cijena obuhvata:

- Smještaj i hranu u američkoj porodici
- Pohađanje školske godine ili jednog polugodišta u američkoj srednjoj školi
- Transfer pri dolasku i odlasku u USA
- Orijentacioni program namijenjen učenicima i roditeljima pred odlazak na program
- Podršku od strane lokalnog koordinatora
- Priručnik sa savjetima za učešće na programu
- Pomoć, podršku i savjete učenicima i roditeljima od strane predstavnika Agencije ISEM, kao i američke Fondacije tokom boravka u USA
- Pomoć prilikom popunjavanja formulara, prikupljanja dokumentacije i dobijanja US vize
- Izvještaje sa opisom postignutih rezultata namijenjene roditeljima

Cijena ne obuhvata:

- Zdravstveno osiguranje (475 USD za jedno polugodište, 840 USD za cijelu školsku godinu)
- Troškove dobijanja US vize (160 USD za aplikaciju + 180 USD za SEVIS taksu)
- Avio kartu
- Džeparac (preporučuje se 200-300 USD mjesečno)

Dinamika plaćanja (3 rate):

- I rata: 1500 USD + 250 EUR prije slanja aplikacije
- II rata: 2500 USD nakon prijema na program
- III rata: preostali iznos do 15. novembra 2018. godine (za drugo polugodište), odnosno do 15. maja 2019. godine (za cijelu školsku godinu)

Otkazni rokovi:

- Ukoliko učenik ne bude primljen na program, Fondacija vraća puni iznos.
- Ukoliko učenik ne dobije US vizu, Fondacija zadržava 800 USD + 250 EUR i vraća preostali iznos.
- Ukoliko dođe do otkazivanja programa nakon prijema na program, a prije dobijanja porodice, Fondacija zadržava 1000 USD + 250 EUR i vraća preostali iznos.
- Ukoliko dođe do otkazivanja programa nakon dobijanja porodice, Fondacija zadržava 1500 USD + 250 EUR i vraća preostali iznos.
- Ukoliko dođe do otkazivanja programa tokom boravka u Americi, Fondacija zadržava puni iznos.

Rok za apliciranje:

- Rok za predaju aplikacija za drugo polugodište 2018/2019 akademske godine je 15. oktobar 2018. godine.
- Rok za predaju aplikacija za akademsku 2019/2020 godinu je 15. april 2019. godine.

Odabir regije, države (opciono):

Ukoliko učenik izrazi posebnu želju za određenom regijom ili državom u USA, postoji i mogućnost odabira uz doplatu:
- Regija - 300 USD
- Država - 500 USD
- Florida, New York, New Jersey - 600 USD
- Kalifornija - 700 USD