O agenciji

logoof

Agencija International Student Exchange Montenegro (ISEM), u svojstvu predstavnika renomirane američke Fondacije International Student Exchange (ISE) iz New York-a, prva je i jedina agencija u Crnoj Gori preko koje je, neposredno, veliki broj srednjoškolaca iz naše zemlje uspješno završio jednogodišnje ili polugodišnje školovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, uz sticanje više nego dragocjenih iskustava za nastavak obrazovanja i dalje profesionalno usavršavanje.

Fondacija ISE, koja je osnovana 1982. godine i predstavlja najveću organizaciju te vrste u Americi, odobrena je od strane američkog State Department-a i ima svoje regionalne menadžere, kao i lokalne koordinatore širom zemlje, što joj omogućava da uspješno nalazi pogodne porodice i škole za realizaciju ovog programa. Posredstvom saradnje koja je uspostavljena na inicijativu Fondacije, u proteklom periodu veliki broj učenika iz Crne Gore boravio je u USA. Učenici su ostvarivali izvanredne rezultate u školskim i vanškolskim aktivnostima. U zavisnosti od individualnih sklonosti i afiniteta učenika, ovaj program pruža širok spektar mogućnosti.

Program razmjene prevashodno je namijenjen učenicima II, III i IV razreda srednjih škola. Boravak je obezbijeđen u američkim porodicama, pažljivo odabranim od strane Fondacije. Pored kvalitetnog obrazovanja, program omogućava upoznavanje sa američkom kulturom, tradicijom i načinom života, kao i podizanje nivoa znanja engleskog jezika. Odlazak učenika na program razmjene predstavlja veliko i jedinstveno životno iskustvo, kao i pripremu za buduće životne izazove i snalaženje u novim situacijama.

Način organizovanja programa razmjene srednjoškolaca koji pruža Agencija ISEM u svojstvu predstavnika renomirane američke Fondacije ISE, u odnosu na praksu subagenture ili posredstvom agencija iz okruženja, ima niz prednosti. Prije svega, cijena je značajno niža. Zainteresovani učenici i njihovi roditelji pošteđeni su odlazaka van Crne Gore radi obavljanja informativnih razgovora, obezbjeđivanja američke vize i drugih pripremnih radnji tehničkog karaktera. Učenici imaju veću mogućnost izbora države u kojoj žele da se školuju, detaljnije informacije o programu, kao i blagovremeno upoznavanje sa porodicom u kojoj će boraviti tokom školovanja. Osnovni cilj Agencije ISEM jeste da obezbijedi kvalitetne škole i prije svega provjerene i pouzdane porodice.

Sa kolikom ozbiljnošću se obostrano pristupa realizaciji ovog programa ilustruje i činjenica da su izvršni direktor i drugi predstavnici Fondacije ISE već pet godina za redom posjećivali Crnu Goru sa isključivim ciljem da sa predstavnicima Agencije ISEM neposredno izvrše prezentaciju programa razmjene svim zainteresovanim učenicima i njihovim roditeljima. Konferencije su se održavale u saradnji sa Američkim Uglom u Podgorici i u ostalim gradovima u Crnoj Gori.

Dodatno, Agencija ISEM sklopila je sporazum o saradnji sa prestižnom Grupacijom Student Management Group (SMG) iz New York-a, kojim su stvoreni uslovi za realizaciju niza drugih programa, kao što su F1 program razmjene u državnim i privatnim američkim srednjim školama, zatim u kanadskim srednjim školama, program razmjene u prestižnoj MacDuffie High School, kao i pohađanje Franklin Virtual High School-a, međunarodno priznate, licencirane i akreditovane američke srednje škole, koja pruža mogućnost učenja na daljinu.

Svojevrstvan vid priznanja za rezultate ostvarene tokom prethodnih pet godina predstavlja i činjenica da, u konkurenciji od preko 150 predstavnika iz cijeloga svijeta, preko kojih se realizuju programi razmjene, Agencija ISEM iz Podgorice jedna je od rijetkih kojima se dodjeljivala mogućnost da za đake obezbijedi pune stipendije za programe školovanja u Americi, Kanadi, kao i za pohađanje on-line škole Franklin Virtual High School.

Dodatno, u cilju stalnog usavršavanja, predstavnici Agencije ISEM na godišnjem nivou prisustvuju velikom broju konferencija i skupova širom svijeta na temu razmjene srednjoškolaca. Uzimanje učešća na konferencijama u New York-u, Kelnu, Berlinu, Moskvi, Frankfurtu, Londonu, itd., predstavlja jedinstvenu priliku za sticanje novih znanja i razmjenu iskustava sa brojnim međunarodnim organizacijama sa višedecenijskim iskustvom kada su u pitanju programi razmjene.

Pored programa razmjene u državnim Američkim srednjim školama za koje je potrebna J1 viza, Agencija ISEM dakle nudi i niz drugih programa, kao sto su: